Forside /For foreldre / Sjekkliste for sykkel og utstyr

Klær

 • Lufttrykk

  Se til at det er tilstrekkelig med luft i begge dekkene. Med for lite luft i dekkene blir det tyngre for barnet å tråkke sykkelen fremover. Hva som er riktig lufttrykk, varierer mellom ulike typer dekk og dimensjoner. Normalt er dekkene merket med anbefalt lufttrykk på siden.

 • Vask og rens av kjede

  Jevnlig rengjøring av sykkelen reduserer slitasjen. Det er best å skylle av skitt og møkk rett etter bruk – før den har rukket å sette seg for godt fast. Dersom kjedet er møkkete, er det fornuftig å starte med en grundig vask, da skitten på kjedet vil føre til at drivverket slites raskere. Bruk oppvaskvann og klut, eventuelt en oppvaskkost eller tannbørste for å komme til alle steder. Etter at kjedet er rengjort og har tørket, bør du smøre sykkelolje på kjede, tannhjul og trinser. Avslutt med å tørke av overflødig olje fra kjedet og tannhjulet.

 • Bremser

  Bremsene på sykkelen må stilles inn slik at barnet kan stoppe raskt og enkelt. Barnet skal ikke måtte klemme bremsehendelen helt inn før bremsene tar, i så fall må disse justeres. For- og bakbremsen bør ta omtrent på samme sted for å forhindre bråbrems. Sjekk også at barnet når enkelt frem til bremsehendlene med hendene, og klarer å klemme dem helt inn.

 • Lys og reflekser

  Som forelder er du ansvarlig for at sykkelen er utstyrt med lys og reflekser. Mange sykler selges uten at dette er påmontert. Sørg for at utstyret blir montert på sykkelen. Lys må alltid benyttes i mørket. Også på dager med gråvær og dårlig sikt bør lysene være på – selv om kalenderen viser en sommermåned.

 • Ringeklokke

  Sykkelen skal også være utstyrt med en ringeklokke, slik at barnet kan varsle fotgjengere og andre syklister når han eller hun skal foreta en passering.

 • Setehøyde

  Er setet for høyt, blir sykkelturen til skolen ubehagelig. Er det derimot for lavt, får ikke barnet utnyttet kraften i tråkket på en god måte. Ideelt sett skal barnet nå ned til bakken med tærne når han eller hun sitter på setet. For barn som ikke har blitt trygge på sykkelen ennå, kan det være lurt å stille setet noe lavere, slik at det blir enklere å sette to føtter i bakken dersom de kommer ut av balanse.

  ▶️ Se film om regulering av sykkelsete.

 • Hjelm

  Barn bør bruke hjelm når de sykler. Det reduserer faren for hodeskader ved velt og kollisjon. Sørg for at hjelmen er av godkjent type, og at den sitter godt – den skal ikke være mulig å ta av hodet uten å løsne hakereima.

 • Ryggsekk

  Se til at barnets skolesekk sitter godt på ryggen. En tung sekk som sitter skjevt, kan være nok til å skape ubalanse. Det er også viktig å sjekke at løse stropper på sekk og gymbag festes, slik at de ikke kommer inn i hjulene når sykkelen er i bevegelse.

 • Klær

  Det er viktig å være godt synlig i trafikken. Klær med sterke farger er en fordel, og i mørket og på dager med dårlig sikt er en refleksvest å anbefale.