Forside /For foreldre / Barnesykkelen

Velg riktig størrelse på sykkelen

Sykkelen barna lærer å sykle på bør ikke være større enn at de kan sette begge føttene i bakken når setet er justert helt ned. Den aller første sykkelen bør også være lett å trå med og dermed ha lave gir. Da er det enklere for ungene å stoppe og å sette i gang sykkelen. En sykkel som dette vil også bidra til at læringsprosessen går raskere.

Sykkelen bør også veie så lite som mulig og ha gode bremser. En lett sykkel er enklere å bruke og mestre for barnet.

Påbudt utstyr

De fleste sykler selges uten at alt påbudt utstyr følger med. Dette må dere være oppmerksomme på, for det betyr for eksempel at du ofte må kjøpe lys tillegg.

Reglene som gjelder for påbudt utstyr på en barnesykkel er de sanne som på en sykkel for voksne.

For at en sykkel skal være i forskriftsmessig stand og trygg å sykle på, må følgende utstyr være en del av sykkelen:

  • Bremser på for- og bakhjul

Sykkelen skal være utstyrt med to bremser – én på forhjulet og én på bakhjulet. Bremsene skal virker uavhengig av hverandre.

Forhjulsbremsen betjenes alltid med et bremsehåndtak på styret.

Bakhjulsbremsen virker enten ved å tråkke pedalen bakover eller ved å bruke bremsehåndtak på styret.

Barnet må rekke bremsehåndtakene med fingrene og skal lett kunne dosere riktig bremseeffekt. Sjekk nøye at bremsene verken er for slakke slik at det blir vanskelig å bremse, eller at de tar for godt slik at sykkelen bråbremser.

  • Reflekser

Sykkelen skal ha fastmontert rød refleks bak og hvite eller gule reflekser på pedalene eller på pedalarmene.

I tillegg er det lurt også å feste hvite eller gule reflekser på eikene og foran på sykkelen. Da synes du bedre i mørket, og det er særlig viktig når du krysser vei.

  • Ringeklokke

Alle sykler skal ha fastmontert ringeklokke for å kunne varsle andre syklister og fotgjengere.

  • Lys

Når sykkelen brukes i mørket, skumring eller vær som gir dårlig sikt, skal den ha hvitt eller gult lys foran og rødt lys bak. Lyktene skal være festet på sykkelen og ha fast eller blinkende lys. Lys er viktig både for å se veien, men også for at andre trafikanter skal se deg bedre.

Kravet om påbudt utstyr gjelder når barnet sykler på gate eller vei, og det inkluderer fortau, gang- og sykkelvei, turvei, skogsvei med mer. De eneste stedene kravene til utstyr på sykkelen ikke gjelder, er på områder som ikke er vei slik som på lekeplassen, i hagen og i skolegården. Trehjulssykler for barn og løpesykler uten pedaler regnes som leketøy og de er ikke omfattet av trafikkreglene.

Bruksområde

Å øve på å holde balansen og å bremse må gjøres på et trygt område. Når barnet mestrer dette kan det begynne å sykle flere steder. Små barn skal alltid sykle sammen med voksne i trafikken. Ved at barn og voksne sykler mye sammen får barna sykkeltrening og erfaring som det trenger for etter hvert å bli selvstendige syklister og trafikanter.

Hjelm

Sykkelhjelm er ikke påbudt i Norge, men barn bør alltid bruke hjelm når de sykler. Velg en hjelm som passer godt og som har reimer du kan justere slik at hjelmen sitter riktig på hodet. Er hjelmen feil satt på, virker den mot sin hensikt og gir ingen beskyttelse. Bruk god tid på dette. Når hjelmen er justert og plassert på hodet, skal den nesten ikke kunne bevege seg forover eller bakover.

Med sykkelen kan barnet leke seg til ferdigheter.