Forside /For foreldre / Barnesykkelen

Sykkelen bør også veie så lite som mulig. Å betale noe mer for en lett sykkel er vel anvendte penger. Sørg også for at den har gode bremser som er enkle å bruke.

En god sykkel som kan selges eller gå i arv, er en bedre investering enn en billig sykkel.

Den første sykkelen

Får et barn sykkel før han eller hun har lært å sykle, bør ikke sykkelen være større enn at barnet kan sette begge føttene i bakken når setet er justert helt ned. At barnet får en sykkel det har lyst på, er viktig, men det viktigste er å sjekke at sykkelen har en kvalitet som holder mål.

Bremser

Sykkelen skal være utstyrt med to bremser – én på bakhjulet og én på forhjulet. Forhjulsbremsen betjenes alltid med et bremsehåndtak på styret.

Sykkelen leveres enten med en trommelbrems eller felgbrems i bakhjulsnavet som betjenes ved at man tråkker pedalen bakover, eller med en felg- eller skivebrems som betjenes med et håndtak på styret. Barnet må rekke bremsehåndtaket med fingrene og skal lett kunne dosere riktig bremseeffekt. Sjekk dette nøye.

Bruksområde

Når de grunnleggende sykkelferdighetene er innøvd, kan barnet begynne å sykle flere steder. Da må barnesykkelen, i likhet med sykler til voksne, være utstyrt med

  • minst to separate bremser som virker uavhengig av hverandre – én på forhjulet og én på bakhjulet
  • rød refleks bak («kattøye»)
  • hvit eller gul refleks på begge sider av pedalene eller på pedalarmene
  • signalklokke

Når sykkelen brukes i mørket eller skumringen på vanlig vei, skal den ha tente lykter med hvitt eller gult lys foran og rødt lys bak. Lyktene skal være festet på sykkelen og skal ha fast eller blinkende lys.

Dette gjelder når barnet sykler på gate eller vei – inklusive fortau, gang- og sykkelvei, turvei, skogsvei med mer. De eneste stedene kravene til utstyr på sykkelen ikke gjelder, er på områder som ikke er vei, slik som på lekeplassen, i hagen og i skolegården.

Trehjulssykler for barn og løpesykler uten pedaler regnes som leketøy og er ikke omfattet av trafikkreglene.

 

Påbudt utstyr:

  • signalklokke
  • rød refleks eller rødt lys bak
  • bakbrems
  • hvit eller gul refleks på pedalene eller pedalarmene
  • forbrems
  • hvitt eller gult lys i mørket og i vær med dårlig sikt

Det er viktig at det er lett å bruke bremsene.

Hjelm

Sykkelhjelm er ikke påbudt i Norge, men barn bør alltid bruke hjelm når de sykler. Velg en hjelm som passer godt, med reimer som kan justeres slik at hjelmen sitter riktig på hodet. Er hjelmen feil satt på, virker den mot sin hensikt og gir ingen beskyttelse. Bruk god tid på dette. Når hjelmen er justert og plassert på hodet, skal den nesten ikke kunne beveges forover eller bakover.

Kjøp den letteste sykkelen. Det gir sykkelglede!

Med sykkelen kan barnet leke seg til ferdigheter.